Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, is één van de meest dichtbevolkte steden ter wereld. In sommige wijken wonen ongeveer 50.000 mensen in een vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is drie keer zoveel als Manhattan.

De Duitse fotograaf Bernhard Lang legde de overbevolking van boven vast.

Lang deelde een aantal foto’s uit zijn serie Manila met ons. Meer werk kun je vinden op Instagram en Facebook.

 


Volgens BBC wonen ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd in sloppenwijken. Ongeveer 2 procent van de inwoners van sloppenwijken zijn te vinden op de Filipijnen.

Foto: Bernhard Lang

Bron: BBC


Hoofdstad Manila is te vinden aan de noordwestkust van de Filipijnen. De stad bestaat uit een florerend zakendistrict, woonwijken en sloppenwijken aan de randen.

Foto: John Javellana/Reuters

In de armste regio's wonen meerdere families in woningen aan de rivieren. De huizen zijn gebouwd op palen, uit voorzorg voor eventuele overstromingen.

Foto: Ezra Acayan/Reuters

In 2017 besloot Bernhard Lang een fotoshoot te wijden aan wat hij noemt "een van de meest urgente wereldwijde problemen om op te lossen": overbevolking.

Foto: Bernhard Lang

Zijn onderzoek leidde hem naar Manila, waar de felgekleurde daken van de sloppenwijken zijn gemaakt van oude rommel. Het deed hem denken aan abstracte schilderijen.

Foto: Bernhard Lang

Lang huurde een helikopter om over de stad te vliegen. "Van bovenaf krijg je een goed beeld van hoe dicht de huizen in de sloppenwijken tegen elkaar gebouwd zijn", zei hij.

http://instagr.am/p/BH9GoJyDS1G


Tijdens zijn eerste nacht Manila brak er een brand uit in Tondo, de grootste sloppenwijken van de stad. Omdat de huizen zo dicht bij elkaar staan, konden de brandweerwagens bijna niet bij het gebied komen.

Foto: Bernhard Lang

De volgende ochtend vloog hij over Tondo. Het vuur vernietigde 1.000 huizen en maakte meer dan 3.000 mensen dakloos, aldus Lang. "Gelukkig kwam niemand om het leven."

Foto: Bernhard Lang

Tijdens het verblijf van Lang had Manila met nog twee grote branden te maken.


Branden en overstromingen zorgen continu voor gevaar in Manila. De locatie maakt het gebied ook nog bevattelijk voor aardbevingen en tyfoons.

Foto: Bernhard Lang

Vuilnis reist via het vervuilde water naar de sloppenwijken van de stad. Hierdoor is de kans op virussen groot. Lang zei dat het afvalprobleem extra goed zichtbaar was van boven.

Foto: Bernhard Lang

Inwoners van Manila vertonen ook andere symptomen van overbevolking, waaronder honger, armoede, economische ongelijkheid en drug gerelateerde criminaliteit, zegt Lang.

Foto: Bernhard Lang

De overbevolking van de stad neemt nog niet af. De verwachting is dat de bevolking van Manila verdubbeld is rond 2015. Hierdoor komen er nog 3,3 miljoen meer mensen bij, volgens Time.

Foto: Bernhard Lang

Bron: City Population en TIME


Lang maakt zich druk om meerdere mondiale problemen, zoals klimaatverandering en vervuiling van de oceanen. Overbevolking krijgt volgens hem te weinig aandacht.

Foto: Bernhard Lang

Lang hoopt dat zijn foto's een verschil maken in het zichtbaar maken van het probleem.

Foto: Bernhard Lang